Afdrukken
Hits: 655

Beste Leden,

Ons bereiken nog steeds vragen over vrachtduiven en invliegduiven. Hierbij de uitleg/ verschil zoals door NPO gecommuniceerd en aangenomen op ledenraad:

Toelichting bij vrachtduiven en invliegduiven.

Inleiding
Onderstaande toelichting is gebaseerd op besluiten van de Ledenraad van 9 maart 2019. Deze besluiten van de Ledenraad gelden voor alle afdelingen.

Vrachtduiven verboden
Vrachtduiven, d.w.z. duiven die worden ingekorfd op wedvluchten zonder over de inkorfantenne te gaan en dus niet geregistreerd worden zijn ten allen tijde verboden. In de NPO Ledenraad van 9 maart 2019 is dit nogmaals met overweldigende meerderheid bevestigd.

Invliegduiven toegestaan
In de NPO Ledenraad van 9 maart 2019 is een voorstel aangenomen om invliegduiven toe te staan. Alle of een gedeelte van de ingekorfde duiven mogen als invliegduif meegeven worden. Bij invliegduiven geld dat ze altijd over de inkorfantenne moeten en dus geregistreerd worden. Als alle ingekorfde duiven meegaan als invliegduif dan mag na het inkorven de klok meteen worden vrijgegeven. Als een gedeelte van de ingekorfde duiven als invliegduif meegaan dan gelden de volgende regels.
1. Op niveau 1 (vereniging) moeten alle duiven in concours staan.
2. Vanaf niveau 2 mag een gedeelte van de duiven als invliegduif buiten het concours op die niveaus worden gehouden
De destijds door het NPO bestuur gegeven toelichting in Op de Hoogte van 12 april 2019 was correct.
Hoe werkt dat nu in de praktijk.
Voorbeeld 1; Een Marathon speler wil al zijn duiven op een midfond vlucht meegeven als training. Dat is toegestaan. Alle duiven worden regulier ingekorfd, gaan dus over de inkorf antenne, en de liefhebber geeft aan in zijn klok dat hij enkel invliegduiven heeft. De duiven komen dan nergens op de uitslag en de klok van de liefhebber mag na het inkorven weer worden vrij gegeven.
Voorbeeld 2; Een liefhebber korft op een dagfond vlucht 30 duiven in waarvan 10 marathon duiven die enkel meegaan als training. Dat is toegestaan. Alle duiven worden regulier ingekorfd, gaan dus over de inkorf antenne, en de liefhebber geeft aan dat hij op niveau 2 en hoger deelneemt met de eerste 20 getekende duiven. Alleen de eerste 20 getekende duiven komen dan op de uitslagen van niveau 2 en hoger.